Kabel serwisowy

Moderatorzy: parrot, HOYNA, Matka prEvka, 0jciec Prezes, bialy100

dominiq
Previanin
Previanin
Posty: 49
Rejestracja: pn 26 mar, 2012
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Kabel serwisowy

Post autor: dominiq » pt 15 cze, 2012

Czy ma ktoś może kabel serwisowy TIS do Toyoty?

Proszę o info jakie dane można czytać w naszych prevkach.

Ostatnio zapalił mi się check engine - (błąd - zbyt uboga mieszanka - gaz oczywiście ;))
Na szczęście to zwykłym ELM dało się przeczytać i usunąć ;)
Pozdrawiam Dominiq

bialy100
Previanin
Previanin
Posty: 108
Rejestracja: wt 25 lis, 2008
Lokalizacja: ÂŁĂłdÂź
Kontakt:

Post autor: bialy100 » pt 06 lip, 2012

U mnie kabla brak ale co do gazu ...
Z gazem mam podobne problemy - np. mieszanka za uboga za bogata. Podobno jest to kwestia wrażliwości komputera od gazu na działanie 4 sond lambda. Jeśli znajdę czas na instalację to włożę do siebie najnowszy sterownik (komputer od gazu) i sprawdzę czy błąd się powtarza - podobno nowe kompy mają szerszy zakres wrażliwości. U mnie błąd występuje przy zmianie stylu jazdy np. z jazdy miejskiej wyjeżdżam na autostradę :) - ostatnio check zapalił się przy granicy czesko - austriackiej.
Mój spec od gazu powiedział że jest to kwestia 4 sond lambda i tak musi być, choć ciekawy jest jak będzie działało na nowym kompie - trzeba spróbować.
Pozdrawiam
Bialy

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » sob 07 lip, 2012

bialy a nie mozesz zalozyc np. Staga Premium?
On reguluje sklad miesznaki gazu (podobnie jak komputer Pb) na biezaco, wlasnie na podstawie odczytow z sond Lambda i OBDII.
Problem jakosci mieszanki, rozjezdzania sie map i regulacji co jakis czas odpada....
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » sob 07 lip, 2012

czesc chlopacy, u mnie tak samo:

check engine swieci ciagle i regularnie sprawdzam dlaczego. zawsze jest to mieszanka, tu za uboga i tam za bogata. juz sie przyzwyczajilem. dopoki to nic waznego to ignoruje check engine. jak potrzebuje "check engine" odswietlic, no to jade do zmywarki, porzadnie umyje i "check engine" nieswieci. niegdy przestaje swiecic po deszczu.
Reksio rulezzz :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pn 09 lip, 2012

frostie: resetowanie tej kontrolki w ten sposob to glupota - przepraszam jesli Cie urazilem, ale tak uwazam.
Zakladajac, ze masz sprawne sady (bo ich uszkodzenie/zly odczyt tez moze powodowac zapalanie sie check e.) to dostajesz wyraznia informacje o zlym skladzie mieszanki.
Abstrahujac od kwestii ekologicznych to jest jeszcze kwestia silnika i tego ile to wytrzyma.

Ile kosztuje uzywany silnik do Previi II - takie pytanie, ktore warto wziac pod uwage...

Jesli mieszanka jest za bogata to "pol bidy" ale zbyt uboga "=" zabijanie zaworow i glowicy. W kazdym aucie, a Toyoty sa znane z tego, ze na zla mieszanke dosc szybko reaguja awaria.

Kto mi powie jak wyglada regulacja zaworow w Previi II w silniku 2.4? A ty Frostie daj znac czy i kiedy takiej regulacji dokonales, a jesli nie to ja zrob i zobacz w jakim stanie sa zawory po takim traktowaniu (czy da sie je jeszcze wyregulowac). Jak powypalasz gniazda w glowicy (przy ubogiej mieszance masz to pewne) to sprawdz ile kosztuje remont glowicy i zaworow - czy nie lepiej doprowadzic LPG do stanu uzywalnosci?

Nie wiem jaki masz komputer od gazu, ale jesli przy jezdzie na Pb check sie nie zapala to preoblem jest ewidentnie z LPG.

Albo komputer i soft jest kiepski i zmienia mape, albo wtryski do LPG sa kiepskie i nie precyzyjnie dawkuja paliwo. Moze tez byc jeszcze kwestia gownianego montazu, tzn. wtrysk LPG dokonuje sie za daleko od cylindrow. Ewentualnie wszysktie 3 przyczyny razem.

Tak czy siak biorac pod uwage ceny napraw auta raczej pojechalbym do specjalisty od LPG, takie co zna Previe choc troche aby to wszystko posprawdzal i poprawil.

W sprawnym aucie, z dobrze zalazona instalacja LPG check sie nie ma prawa zapalac i osiagniecie takie stanu w Previi (i I i II) nie jest zadnym problemem.

Ps, Cieszyn to rzut beretem ode mnie - mozemy sie kiedys spotkac na kawe ;-). Chetnie Twoje cudo zobacze. Jesli masz ochote podskoczyc do Katowic, to mam tu fajnego goscia od LPG....
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 979
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » pn 09 lip, 2012

Zgadzam się z Glatom-em w pełnej rozciągłości . Zakatujesz silnik i będziesz płakal że padł silnik , ulecz prevkę puki możesz.

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » śr 11 lip, 2012

dzieki za rade. probowalem uleczyc ten oto problem tylko ze chlopak co montowal LPG niedal rady. dwa razy probowal wlacznie s przypojeniem PC i uprawieniem mieszanki przez komputer w ramie danych dat dla prevki. mysle raczej ze to chyba nie-poprawna montaz...

rad skorzystam z twojej oferty. Katowice nie sa tak daleko. czy mozna umowic sie i wszystko co trzeba takze mozna zrobic w jednym dniu? w 8 miesiacu tak w srodku czy ku koncu miesiaca mam sporo czasu na zalatwienie tego.

moje plany co do prevki sa na dlugo (to moj ostatni samochod, potem juz bede mial tylko prywatne samolociki :)
Reksio rulezzz :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 11 lip, 2012

Frostie, daj najpier znac jaka masz instalacja (czesci skladowe). Zapytam czy mozna podjechac bo pewnie, nie wszystkie instalacje sa mu znane (mnie z Vialle niestety odeslal z kwitkiem - nie ma softu :-( ). To tak, zeby Ci droig do Katowic oszczedzic.

BTW: najprawdopodobniej w ten weekend bede sie udawal w kierunku Cieszyna celem zakupu znaczocych ilosci Kozel'a ;-). W pubie kolo mnie jeszcze 2 tyg. temu lali "Cerny Kozel" ale niestety przestali :-(. Zatem trzeba ruszyc tylek i zakupic 60-80 butelek Svetly i Cerny bo polskie piwo jest beznadziejne :-(.

Jak bede wiedzial "czy i kiedy" dam Ci znac na PRV moze sie w cieszynie pochwalisze Prevunia ;-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » śr 11 lip, 2012

mysle ze mam jakis STAG. musze sprawdzic..

teraz jestem na slowacji razem z rodzina i przyjade do domu w niedziele. nastepny weekend takze na slowacji. ale bielsko to jest bardzo blisko, czasami nawet tak blizko (jak jest uroczy kurs), ze sie jezdzi z Czech na zakupy do Auchanu.

naprawde tak zle z polskimi piwami? w mojej lodowce sa teraz Argusy, bo maja je w Lidlu tanio i dla mnie roznica niema.
Reksio rulezzz :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 11 lip, 2012

Jesli STag to nie bedzie klopotu - ale lepiej to potwierdz zanim zrbisz km z Cieszyna (szkoda czasu).

Argusow nie probowalem ale od dawna Kozel svetly i cerny to moje ulubione piwa - poza tym wydaja mi sie, ze sa znacznie tansze niz piwo w PL.
Jak znow sie bedziesz wybierac do Bielska daj znac- ja w BB jestem prawie co weekend - mozemy sie na "browary" wymienic ;-)
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Awatar użytkownika
parrot
Previanin
Previanin
Posty: 2359
Rejestracja: ndz 03 lut, 2008
Lokalizacja: Nottingham
Kontakt:

Post autor: parrot » śr 11 lip, 2012

frostie500 pisze:w mojej lodowce sa teraz Argusy
W mojej też - nawet teraz popijam - w Lidlu za tyle samo co Perlenbacher :)

Całkiem przyzwoity Argus Maestic w zielonej butelce (chyba nawet bardziej mi podchodzi niż perlenbacher). Puszki i inne odmiany Argusa z Lidla są niepijalne.

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » śr 11 lip, 2012

Ostatni, jak nie mailem Kozła to na Kasztelanie jechałem.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

Tomek Kraków
Previanin
Previanin
Posty: 979
Rejestracja: śr 16 sty, 2008
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Tomek Kraków » śr 11 lip, 2012

Popieram Olka też pije . Perlenbacher z lidla,Reszty nie próbowałem bo puszka !

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » pn 16 lip, 2012

jakos mi sie wydaje ze ten LPG system jest dla mnie za ciezko do zrozumienia, bo tyle danych ze mi sie glowa kreci:

v prevce mam Toroid STAKO, reduktor compact i komputer STAG/vector. wystarczy taka informacja?

narazie "check engine" nieswieci, sam odrazu przestal i juz chyba 500 km nieswieci. teraz jak jezdze na slowacje kazdy weekend, to juz ten miesiac chyba 2000 km najechalem.
Reksio rulezzz :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » pn 16 lip, 2012

Bo instalacje gazowe zwykle skadaja sie z wielu czesci roznych producentow :-).
Zadko jest tak jak teraz u mnie, ze wiekszosc jest z jednej firy albo chociaz przez jedna firme sprzedawana.
Tobie do pelenej inf. brakuje jeszcze wiadomosci o listwie wtryskowej.

Zadzwonie jutro do Pana Adam i zapytam czy sie Toba zajmie.
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » pn 16 lip, 2012

jest tu cos napisane o vstrikovaci/listwie wtryskowej, "magic jet".

dzieki galtom.

tylko ze jak "check engine" niebedzie swiecic to niebedzie co sprawdzac, o ile sie nie myle...od dzisiaj jak bedzie swiecic to odrazu zdiagnostykuje i zapisze zebym mial choc jakies zadokumentowanej historyi tego problemu.
Reksio rulezzz :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » wt 17 lip, 2012

Frostie, widzialem sie dzis z Panem Adamem (specjalnie do niego mpodjechalem, zeby zapytac).

Oczywiscie nie ma problemu, mozesz przyjechac sprawdzi co sie dzieje.
Podaje namiary:
http://slaskie.turegion.pl/a-e-d-autogaz.html

Pan Adam Komenda - A.E.D. Autogaz
ul. Korczaka 19
40-340 Katowice
tel.: 0048 32 256 92 93

Mozesz sie powolac na mie (Tomasz od srebrnej Previi).

Jak sie juz umowisz to daj znac na kiedy (dzien/godzina). Jesli bede mogl to sie z Toba umowie 10 min wczesniej gdzies po drodze (do Katowic dojedziesz wzglednie prosto) i zaprowadze na miejsce, zebys nie musial szukac.

Dzwon i czekam na info na kiedy sie umowiles.

A jak jezdzisz tylko na beznyznie to tez sie zapala check?
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » wt 17 lip, 2012

swietnie. jutro tam zadzwonie i uwidzimy czy cos z tego bedzie.

dzieki galtom, jutro napisze wrazenia i co umowilismy.

na benzyne niejezdze, jak sie zagrzeje to automatycznie wlaczy i odbiera LPG.
Reksio rulezzz :)

Awatar użytkownika
galtom
Previanin
Previanin
Posty: 2857
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008
Lokalizacja: Katowice i Bielsko
Kontakt:

Post autor: galtom » wt 17 lip, 2012

To moze sprawdz jak jest na Pb? Mam taka teorie...

Masz problem z:
- zle zalozona instalacja LPG lub/i
- uszkodzona od nowosci (moze sie zdarzyc) instalacja LPG lub/i
- walnieta sada lambda/katalizatorem

Jesli chodzi o opcje 3, to katalizator czasem pada (jak jest mocno wypalony) po przejsciu na jazde na LPG. Jesli tak faktycznie jest to kolejne regulacje LPG nic nie dadza bo nie tu jest problem.

Jesli przy jezdzie na benzynie blad/engine check tez wywali to oznaczac to bedzie, ze problem lezy nie po stronie LPG ale spalin - czyli albo katalizator albo lambda.

Mozesz tez podjechac na stacje diagnostyczna i sprawdzic sklad spalin - walniety katalizator tez wyjdzie (pytanie czy ci nie zbiora od razu dowodu rejestracyjenego - katalizator tani nie jest).
W kazdym razie sprawdzilbym czy to aby na pewno instalacja znim przyjedziesz do katowic naprawiac LPG.

Prosze kolegow o inf. czy logicznie rozumuje przy problemie Frostiego...???
Pozdrawiam, Galtom
Obrazek

frostie500
Previanin
Previanin
Posty: 25
Rejestracja: pt 22 cze, 2012
Lokalizacja: Cesky Tesin
Kontakt:

Post autor: frostie500 » wt 17 lip, 2012

zaraz po sprowadzeniu z Niemiec (10 2011) check engine swiecil, jedna lambda byla uszkodzona i w polsce serwis zamienil za nowa. pamietam, ze "check engine" niewskazywal odrazu na lambde, tylko na ECU, ztad takze ECU jest repasowany. lambdy powinny byc teraz w porzadku. swiecic rozpoczelo zaraz po instalacji LPG i odrazu wskazywalo na mieszanke.

jeszcze jedna rzecz jest nie taka zwykla: jak uruchomiam, wlacze jedynke, musze przycisnac wiecej gazu, bo silnik jakby tracil sile i duszi sie. bycmoze to jest ten samy problem? przyzwyczailem sie do tego.

katalizator byl w porzadku przy kontroli technicznej.

[ Dodano: Sro 18 Lip, 2012 ]
czesc, postanowilem najpierw sprawdzic czy benzyna moze tez zapalic "check engine". wyjezdze pelny zbiornik benzyny. potem zadzwonie do pana Adama. chyba mam jeszcze chwile czasu, zeby to sprawdzic...ten weekend jade znow do braci na slowacje. 8)

[ Dodano: Czw 19 Lip, 2012 ]
check engine sie zapalil przy benzynie a zdiagnostykowalem takze wszystkie przeszle check enginy.

jazda na LPG: P0171 mieszanka uboga bank1
jazda na LPG: P0172 mieszanka bogata bank1
jazda na LPG: P0174 mieszanka uboga bank2
jazda na benzyne: P0175 mieszanka bogata bank2

Czy moze byc problem w ssaniu falszywego powietrza?

[ Dodano: Sro 25 Lip, 2012 ]
czesc, domowilem ze znajomym ostatnia probe nim zajrze do Katowic. niepoprawna mieszanka moze byc takze problem brudnej wagi czy masy powietrza / vaha vzduchu...przyszly wtorek bedzie czysczenie. oby to byl ten problem...

[ Dodano: Wto 07 Sie, 2012 ]
czesc, dzisiaj wyczyszczony air flow/ masa powietrza/ vaha vzduchu. odrazu lepiej jedzie...

[ Dodano: Pią 10 Sie, 2012 ]
galtom pisze:To moze sprawdz jak jest na Pb? Mam taka teorie...

Masz problem z:
- zle zalozona instalacja LPG lub/i
- uszkodzona od nowosci (moze sie zdarzyc) instalacja LPG lub/i
- walnieta sada lambda/katalizatorem

Jesli chodzi o opcje 3, to katalizator czasem pada (jak jest mocno wypalony) po przejsciu na jazde na LPG. Jesli tak faktycznie jest to kolejne regulacje LPG nic nie dadza bo nie tu jest problem.

Jesli przy jezdzie na benzynie blad/engine check tez wywali to oznaczac to bedzie, ze problem lezy nie po stronie LPG ale spalin - czyli albo katalizator albo lambda.

Mozesz tez podjechac na stacje diagnostyczna i sprawdzic sklad spalin - walniety katalizator tez wyjdzie (pytanie czy ci nie zbiora od razu dowodu rejestracyjenego - katalizator tani nie jest).
W kazdym razie sprawdzilbym czy to aby na pewno instalacja znim przyjedziesz do katowic naprawiac LPG.

Prosze kolegow o inf. czy logicznie rozumuje przy problemie Frostiego...???
wierze ze prevka juz uleczona. byl to brudny MAFS (mass air flow sensor), wystarczylo porzadnie wyczyscic i odrazu jedzie prevka lepiej. zadny problem juz niema. paradox - reparacja kosztowala 200 CZK, czyli 33 zlotych. dzieka jeszcze raz, jak bedziesz w Cieszynie wieczorem kiedys, pozywam na piwo.
Reksio rulezzz :)

ODPOWIEDZ